Hårdare tider väntar för långtidsarbetslösa

Bildlänk till artikel i Internationalen om att hårdare tider väntar för långtidsarbetslösa.
Tryck på bilden för att läsa artikeln om hårdare tider för långtidsarbetslösa och många löntagare i Sverige.

Den 18 juni, strax före sitt sommaruppehåll, fattade riksdagen beslut om att genomföra betydande förändringar i arbetslöshetsförsäkringen (a-kassan). Lagändringarna börjar gälla den 1 oktober 2025. Detta kan få förödande konsekvenser för långtidsarbetslösa, funktionsnedsatta, invandrare och många utsatta yrkesgrupper.

INRIKES | Oskar Brandt

Den nya nedtrappningen av ersättningen kan leda till ekonomiska svårigheter för långtidsarbetslösa. Dessa är ofta funktionsnedsatta, lågutbildade eller invandrare. Kritiker menar att detta särskilt drabbar lågavlönade och kvinnor, som ofta har svårare att snabbt hitta nya jobb.

Beslutet syftar till att stärka arbetslinjen, men det finns farhågor om att det kan öka den ekonomiska osäkerheten och försämra hälsan för de drabbade.

Sänkningen av ersättningen kan förvärra ekonomisk ojämlikhet och leda till ökad psykisk ohälsa, vilket tidigare forskning har visat. Försämrade villkor för långtidsarbetslösa kan komma att innebära en kraftig press nedåt på lönerna och leda till tuffare arbetsvillkor på många arbetsplatser.

Förslaget kan förvärra lågkonjunkturer genom att minska den ekonomiska stabiliteten för arbetslösa, vilket i sin tur minskar konsumtionen och fördjupar lågkonjunkturen.

Huvudpunkterna från beslutet är nedtrappning av ersättningen, höjt tak för ersättningen och nya kvalificeringsvillkor.

Efter 100 dagars arbetslöshet sänks ersättningen från 80 procent till 70 procent av den tidigare lönen. Detta syftar till att öka incitamenten för arbetslösa att återgå till arbetsmarknaden snabbare. För personer som är fortsatt arbetslösa efter 300 ersättningsdagar finns möjligheten att få aktivitetsstöd. Men det stödet trappas också ned med fem procentenheter var hundrade dag, till ett golv på 365 kronor per dag, vilket är cirka 8000 kronor per månad före skatt.

Taket för ersättningen höjs till 80 procent av 34 000 kronor per månad, jämfört med tidigare 33 000 kronor per månad.

A-kassans nya kvalificeringsvillkor innebär att ersättningen nu baseras på inkomst i stället för arbetad tid. Det betyder att fler personer kan kvalificera sig för a-kassa baserat på sin inkomsthistorik. För att genomföra dessa förändringar tilldelas Sveriges a-kassor 50 miljoner kronor för 2024 för att underlätta övergången till det nya systemet som börjar gälla den 1 oktober 2025.

You may also like

2 kommentarer

  1. Ekonomisk press är nog ett av de minst verkningsfulla medlen för att få arbetslösa i arbete. Min erfarenhet är att arbetslösa söker förtvivlat efter arbete men inte finner något.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.