Ta din tid till bättre resultat
Hur kan du göra mer och bättre? Hur får du tid till livet? Läs recensionen.
Hur du kan göra detta visar David Larsson Heidenblad, docent i historia vid Lunds universitet, i sin bok ”Ta din tid, gör mindre men bättre”.
Prioritera och fokusera på det viktigaste samt att lära sig att säga nej är A och O. Så har Heidenblad lyckats balansera arbete och familjeliv.
Liknande litteratur
Hjärnan i arbete: Your brain at work av David Rock
Mindfulness: konsten att välja sina reaktioner
Överleva – för samhället och människorna
Mannen som jagar pressen att prestera på topp
Fysisk aktivitet och andra nödvändigheter för hjärnan Intervju med psykiatrikern Anders Hansen
4 kommentarer
Lustigt nog tycks han följa ganska nära en kioskvältare från 60-talet, Peter Druckers The effective executive, riktad till direktörer (men inte uteslutande, han är noga med att påpeka att ”executive” är alla som kan bidra till resultatet genom en självständig insats).
Drucker pekar också på att man saklöst kan rensa bort en massa som man brukar göra bara för att man alltid har gjort det. Liksom han hävdar att man bör göra sig oåtkomlig några timmar om dan för att fokusera på det framåtriktade.
Användbarast för oss i miljörörelsen, när vi arrangerade ett seminarium om det 1983, var dock slutklämmen, hur man får ett effektivt beslut:
– man måste undersöka varför det har blivit fel hittills, om det nu har det
– effektivitet är en skapande process, man måste kunna tänka nytt från början
– man måste söka den svagaste länken, den som löser en massa problem om den fixas
– man får absolut inte börja kompromissa innan man har bestämt vad man egentligen vill
Inget av detta är lätt rent förståelsemässigt, men om man lyckas kan man åstadkomma mycket med minimala insatser.
Klockrent!
Oskar, hur gestaltar sig den arbetssociala situationen i vad du säger i ditt inlägg
Det finns två formar av vägar. En är den kvantitetsstyrda vägen. Den andra blir kvalitetsstyrd.
Den kvantitetsstyrda vägen formar principen om jobb och produktivitet.
Den sätter mål i kvantiteter som antal, volym, längd, etc. i tid. Ofta gäller den mekanistiska överordning i ett system. En produktion för produktivitet.
Löpande bandet är ett ursprung. Men även tjänstesektorn kan formas i kvantitet. Människa kan här reduceras till en ekonomisk resurs.
”In Search of Excellence” är bok om de framgångsrika företagens och verksamheternas framtid under 80-talet. En bok som skriven av Tom Peters och Robert H. Waterman Jr.
Först publicerad 1982, sålde den tre miljoner exemplar under de första fyra åren, och var den mest utbredda monografin i USA från 1989 till 2006. Boken utforskar konsten och vetenskapen om management som användes av flera företag på 1980-talet.
Den nådde även Sverige och började användas inom fordonsindustrin. Därifrån nådde den kommuner, sjukvårdens verksamhet och tjänsteverksamheten.
Tesen löd: ”De företag och organisationer som har lägsta kostnaderna överlever!!”. Tillämpning slog igenom snabbt och med kraft. Industrier och sjukhus började permittera.
Ett annat likande motto var ”mager produktion”. Lean production!
Stressjukdomar växer under 80-talet. Vilka andra konsekvenser kom?
Företag och kommuner fick bära nya ökade kostnader pga. kvalitetsförluster som drabbar kunder, allmänheten och samhället i sociala förluster. Arbetslösheten ökar. Industrin led förluster då produkter inte fungerade när den nådde marknaden
Förlusten uppkom i förlorad kompetens för att spara. Under 70–80-tal sker ett ekonomisk paradigm som gäller än idag.
Pengar sätts som mål i kortsiktig jakt på kostnader och vinster med människor, samhälle och natur som medel i den monetära ordningen. Vägen har nu nått en global nivå.
De kvalitetstyrda verksamheter innehåller ett annat arbetsmoment. Effektivitet gäller att nå ändamålet. Resurser och kompetens i samlas små enhet tvärs organisationen. Team eller lag som samverkar självständigt och fattar beslut. Arbetet är skapar nytta för omvärld och medmänskor.
Organisationer kan bli mer platt. De som enheterna kan tillsammans forma organ. Man verkar tillsammans i processer. Vår egen kropp fungerar så.
Ett fall som har gällt inom sjukvården har skett runt stroke-patienter.
Anhöriga medverkar med läkare, specialister, arbetsterapeuter och sjuksystrar. Tid är viktigt. Patienten måste komma i rörlighet så snart det går för att begränsa skadan och öka tillfrisknade. Patienter kan lyckligtvis påbörja ett normalt liv igen. Samhällskostnader minskar. Traditionell väg ger drar ut på tid och ökar kostnader.
De centralstyrda är tunga, byråkratiska och med en trög administration.
Klokt.