Författarskap

Följden av åtstramningspolitik

 

 

Hur kom åtstramningspolitik att bli normen? Om klyftorna mellan fattiga och rika samt den utbredda stressen och nymoralismen handlar idé- och debattboken ”Överlevnad – för samhället och människorna” (Books on Demand, 2020) .

Gapen mellan de utsatta och de förmögna, NATO, krig och fred samt brott och straff berättar boken. Bra arbeten åt alla, välfärd, jämlikhet, att rädda klimatet, invandring och frihet under ansvar lönar sig behandlar ”Överlevnad – för samhället och människorna”. Hur vi kan hantera stress samt uppnå våra mål berättar Oskar Brandt utifrån sin livshistoria . Professorer som idé- och lärdomshistorikern Sven-Eric Liedman samt statsvetaren Ulf Bjereld och fil. dr. Lars Gahrn uppskattar den. Läs den gärna.

Läs recensionen från SocialPolitik 2023-06-12 här. Allt fler får psykisk ohälsa. Idéer om livsstrategier ingår i boken.

Utmaningar

Oskar Brandt var i september 2005 29 år och vältränad. Ett antal år på universitet hade gett honom en journalistexamen och en fil. mag. i historia och latin.Han hade gjort bra ifrån sig på sina första arbeten efter examen. Oskar var bland de främsta kandidaterna på många anställningsintervjuer inom media- och kultursektorerna. Ändå fick författaren då en kraftig stressreaktion.

Hur började allt detta med åtstramningspolitik?

Oljekrisen på 1970-talet

Sedan oljekrisen på 1970-talet har pressen nedåt på de anställdas löner och arbetsvillkor i Sverige ständigt ökat. Detta blev makthavarnas nya, mer borgerliga strategi för att få Sverige på fötter igen.

Oskar kände tidigt en stress, som många i sin generation, inför kraven på att lyckas i karriären för att få en i alla fall någorlunda rimlig tillvaro. Med alla hårda studier och extraarbeten, samt de ständigt ökande kraven från Sveriges politiker, fick Oskar en kraftig stressreaktion.

Farorna med åtstramning

De borgerliga partierna, som tog makten 2006, såg inte hur människorna gjorde allt de kunde för att arbeta och söka arbete. Om den borgerliga ”Alliansen” bara fick strama åt socialförsäkringar och bidrag lite, så skulle arbetslösheten försvinna och alla sjuka bli friska. Varken Socialdemokraterna eller massmedia lyckades vid valet 2006 ifrågasätta denna propaganda från borgerligheten. Denna bok vill visa hur olika drömmarna hos borgarna respektive de rödgröna för samhället och människorna i det ser ut.

Överlevnad” ifrågasätter samhället för dess åtstramningspolitik och moralism, även när dessa är rödgröna. Skulden för samhällets problem läggs på individen. Allt fler får psykisk ohälsa av detta.

Livsstrategier

Författaren berättar även om livsstrategier som hjälpt honom. Oskar hoppas att dessa ska kunna bistå hans medmänniskor i att må bra och nå sina mål så gott det går.

Köp ”Överlevnad – för samhället och människorna” enkelt och billigt som pappersbok på Adlibris eller på Bokus.

Vill du ha boken som som pappersbok, köp den då gärna på  Books on Demand. Den är billigast där om du väljer långsam leverans.

Som e-bok köper du den lätt här.

Recensioner

Dagens demokrati: Hur åtstramningspolitiken blev normen – en överlevares vittnesmål 2023-09-06

SocialPolitik: ”Många ämnen på få sidor” 2023-06-12

Citat från twitterkontot för Sven-Eric Liedman, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria: 09:30 2021-03-08 "Överlevnad - för samhället och människorna" är en fin liten bok av Oskar Brandt. Den är en fin sammangjutning av personligt och samhälleligt, av känsla och tanke. (Books on Demand) Sven-Eric Liedman @svenericliedman · 09:30 2021-03-08 Brandt tillhör de många som farit illa i det kalla nyliberala samhälle som tagit form under de senaste årtiondena, nu ytterligare tillspetsat av olika obehagliga nynationalistiska strömningar, konspirationsteorier och jag vet inte vad. Sven-Eric Liedman @svenericliedman · 09:30 2021-03-08 Jag hoppas verkligen att Oskar Brandts bok ska få den uppmärksamhet den förtjänar. Läs originaltweetsen på https://twitter.com/svenericliedman